Masaru Emoto werd in 1943 geboren in Yokohama, in Japan. Hij studeerde af aan de vakgroep Humanities and Sciences van de universiteit van Yokohama. In oktober 1992 ontving hij van de Open International University een graad als doctor in de alternatieve geneeskunde.

Masaru Emoto heeft ontdekt én aangetoond dat waterkristallen kunnen veranderen van vorm en structuur.
Op een dag stelde iemand hem een vraag die een grote verandering  zou gaan betekenen in zijn bestaan; “Zouden er twee sneeuwvlokken bestaan, die hetzelfde zijn?” vroeg iemand.
Emoto vroeg zich af of deze informatie terug te vinden zou zijn in ijskristallen… 
Hij heeft het water bevroren en onder de microscoop gelegd. Zuiver en helder bronwater bleek echt prachtige hexagonale kristallen te vertonen! Terwijl het water van een chemisch verontreinigde rivier die harmonische vorm verloren heeft: je ziet alleen maar chaotische kristallen..
Hij heeft watermonsters  ingevroren die van tevoren waren blootgesteld aan negatieve of positieve woorden, gedachten, emoties of verschillende soorten muziek. Daarna maakte hij foto’s van de waterkristallen en stelde vast dat de positief beïnvloedde watermonsters mooie en perfect gevormde kristallen opleveren, terwijl negatieve woorden, gedachten en emoties resulteren in lelijke, misvormde kristallen.

Fascinerend vind ik dit en een absolute inspiratie voor al mijn waterwerk! Aangezien de wereld en ook wijzelf voor zeventig procent uit water bestaan is er nog zoveel te ontdekken op het vlak van water! Masaru Emoto, helaas een aantal jaren geleden overleden, heeft ons zoveel inspirerende en baanbrekende ontdekkingen achtergelaten! Zijn ontdekkingen staan aan de wieg van een nieuw tijdperk over water. Zelf zegt hij nog maar een topje van de ijsberg te hebben ontdekt van wat er nog meer allemaal over water te ontdekken is.